Лесното е трудно

Имам едно крайно количество LXC контейнери, нека кажем 100, за да е по-лесно.

Не знам как така стигнах до това число, не съм и сигурен дали всеки не е отделен за самостоятелен microservice. По-нататък ще гледам как стоят нещата в тая посока.

Всички контейнери са с debian 11, не знам защо така сме го решили, страх ме е да помисля какво ще стане, когато дойде време за преминаване към 12 или 13, защото и fqdn-ите носят номера на дистрибуцията. Лошо планиране.

Исках да инсталирам един конкретен пакет на всички тия контейнери, защото управлението им започна да ми идва малко вповече, та надрасках няколко ansible playbook-а, което означава, че трябва да се инсталира съответно ansible пакета. Пуснах един pssh да го инсталира на всички машини, върна ми 99 от 100 грешки. Влизам, гледам, ровя…вкратце, поради някаква причина на всички машини не се беше инсталирал distro-info-data пакета, който го и нямаше в хранилището поради някаква причина. Нямам кой знае колко време да ровя, та просто го свалих и инсталирах на всички контейнери.

Пиша си тая бележка, защото сигурно утре ще ми трябва, за да започна да търся защо го нямаше тоя пакет out of the box в контейнерите.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply