2018 – тузари

Годината е 2018. Монетизирането чрез фалшиви новини е солидно разработена ниша със силна конкурентност. При странни обстоятелства отворих един такъв сайт. Очевидно хората все още се вълнуват от това да наблюдават как полуграмотни хора с радост удрят дъното, за да получат още няколко минути слава. Тези хора не са важни и скоро ще бъдат забравени. Същата съдба очаква и телевизиите. Те също не са важни, защото се издържат с пари, които печелят с обслужване на определени интереси.

Замислих се, че все по-актуално звучи теорията за спонсорирано от слушателите радио на Луис Хил. Документът спокойно може да се нарече пророчески, тъй като е написан през 1951-ва година. Толкова години по-късно хората плащат, за да получат “разпускането”, което е най-удачно за тях. От години създатели на съдържание в youtube и twitch успяват да се издържат по този начин. В това няма нищо нередно.

Представете си една обществена телевизия, която се издържа само от даренията на своите зрители. Днес, когато по-голямата част от вас мисли за това как да спечели повече кеш, все още има хора, които с радост ще загърбят корпоративното начало, за да участват в такъв проект. Като губещата част от проекта.

Тъжно ми е, че все още има зрители като тия, които ще гледат тузарите. Не знам дали осъзнават, но по този начин само удължават тяхната популярност и губят ценно време, което може да инвестират в собственото си образование или духовно обогатяване.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply