Живеем ли по-добре? (първа част)

РЕДАКЦИЯ: картинките на графиките по-долу съдържат дублирана година – 2016. Под всяка картинка има връзка към актуалната графика, в която грешката е отстранена.

От няколко дни се опитвам да си направя някакъв извод по отношение на това дали вече живеем по-добре. Имам отговор, който е валиден за моя си балон, но ми беше интересно какво е обобщеното състояние.

Макар и да не е най-надеждния източник, разгледах каква е наличната информация в НСИ » Потребление на домакинствата. Тук ще споделя това, което прави впечатление на мен, като ще опитам да графирам само нещата, които могат да се приемат като показател за начина на живот. Напълно възможно е това да изводите, до които ще стигна, ще са валидни единствено за моя балон. Нямам намерение да бъда прав или нещо такова. Нека започнем.

https://static.stenata.org/statistics/consumption/drinks_and_smoke.html

Пороците

Иначе казано – обичаме да си попийваме и да пушим цигари. Пороците, сами по себе си, според мен, трудно могат да се обвържат пряко с нещо по-глобално. Например с увеличаването на средната работна заплата или други доходи.

Консумация на въглехидрати

https://static.stenata.org/statistics/consumption/carbs.html

Според мен това е едно от нещата, в които показваме много странни резултати. Намалили сме консумацията на захар, ориз, брашно и други зърнени (макар и с много малко) но не се справяме добре с почти всичко останало – сладкарски (от брашно), зърнени, леща, захарни и шоколадови изделия.

Справяме се, обаче, с намаляването на

НЕНУЖНИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ

https://static.stenata.org/statistics/consumption/carbs-2.html

Драстично сме намалили консумацията на хляб от 108 през 2010 до 87.1 килограма, докато консумацията на картофи е спаднало от 31.2 до 26.6 килограма за същия период. Без да имам експертиза, според мен това е пряк резултат от средната заплата, която според НОИ е нараснала от 570.33 лв. до 821.51 лв.

Разбира се, с повишаването на доходите се увеличават и разходите. С разликата, обаче, според мен хората са се ориентирали към дискаунт веригите, в които все по-често има интересни предложения срещу съвсем адекватни цени.

Най-значимото събитие, което е настъпило в нашите животи е

ПОБЕДАТА НАД МАРГАРИНА

https://static.stenata.org/statistics/consumption/margarine-vs-butter.html

За мен това е сериозна победа, като определено има какво да се желае. По елементарни наблюдения – всяка верига магазини организира промоционални седмици, като сред намалените продукти почти винаги има намалени масла.

Да, знам. Българите обичат маргарин, имат интимни и незаменими спомени с “Linco”, но е време да влезем смело в 2019 година и да мислим една идея повече за здравето си. Има редица други фактори, които се опитват да пречат на здравето ни, няма нужда да им помагаме като мажем дебели филии с некачествен продукт от фирата на рапицата и слънчогледите.

Интересен факт – в едина от големите вериги магазини има маргарин, чиято опаковка е 1:1 с опаковката на споменатата марка маргарин, но ребрандиран като “Lindo”. Сменената буква не го прави по-безопасен.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply