Машина срещу слухове

Късно вечерта вчера, в социалните мрежи пропълзяха снимки на опашките пред първа инвестиционна банка. Хората, които публикуваха снимките, по-скоро имаха въпроси. Дали има проблеми с банката, дали трябва да се притесняват за спестяванията си. Съвършено естествени притеснения.

Днес пресцентърът на българската народна банка публикува съобщение, в което отхвърля всякакви спекулации срещу тезата, че банката е в лошо състояние. Последният параграф гласи:

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Сами разбирате, че този параграф е недопустим и сам по себе си, както и в контекст, поставя етикет “вярно” на опасенията, че Държавата е по-склонна да преследва и наказва свои граждани, отколкото истинските престъпници – онези, които се държат неадекватно и повече от година отказват да подадат оставка.

Не знам дали МВР, ДАНС, БНБ и “компетентните органи” са наясно как точно работи паниката. Паниката се предизвиква от въображаема или реална заплаха. Ами, МВР, ДАНС, БНБ, “компетентни органи”, вие сте в основата на несигурността, която изпитват хората в последните години. Първо бяхте добри и прекрасни, после решите да сте строги, после не знаехте какви да бъдете. Постоянно получавате забележки от различни институции (например ЕС) колко много грешни стъпки правите. От своя страна, вие излизате с най-(не)опитните си софисти в медиите и правите всичко възможно да опровергаете различните институции.

Днес МВР съобщават, че се разследва атака срещу банковата система. Министър Йовчев казва: “Тези, които се занимават с това ще си получат заслуженото”. Имам неприятното усещане, че това е още едно доказателство, че се работи в името на здравето на първа инвестиционна банка.

Преди няколко години през форума bg-mamma съвсем за малко мамите не успяха да фалират банката. Започна мощна реклама, а лице на тази реклама беше Димитър Бербатов. Тогава МВР, НСБОП (тогава нямаше ДАНС), БНБ и “компетентните органи” не направиха нищо. Нямаше официални, институционализирани заплахи.

Всичко това започва да ме тревожи все по-силно и по-силно. Не защото БНБ обясняваха, че корпоративна търговска банка няма никакви проблеми, а по-късно откриха, че има дупка, която трябва да се запълни с държавни средства. Тревожа се, защото вече нямам дори най-малка надежда, че ще изживея остатъка от живота си тук, без страх. Сега ме е страх. Вече не отговарям само за себе си, а не искам хората, за които съм отговорен да живеят или да бъдат възпитани в страх. Доколкото зависи от мен, ще направя всичко възможно да защитя (колко странно е да пишеш “защитя” на български, а не на английски@) близките си и ще направя всичко възможно да живеят относително спокойно. Осигуряването на спокойствие и изолиране от страха, разбира се, вече намериха първата си жертва в корените и здравината на зъбите ми.

Не съм сигурен, че някой би могъл да живее относително спокойно в среда, която е облъчвана мощно от тъпота, глупост и “компетентни органи”. Успявам да отблъсна мислите за живот в чужбина. Насила, но успявам. Просто вече се тревожа от силата, с която Машината успява да пречупи все повече и повече хора.

P.S. Аз също попитах няколко близки дали имат спестявания в първа инвестиционна. Един имаше. Вече беше звънял на Банката, оттам му бяха казали да изчака официално становище.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply