Tag Archives: политика

Неща, които се обясняват трудно

Един ден, когато Арлина е достатъчно голяма, за да задава зрели въпроси, ще ми бъде трудно да обясня това:

№ 1 – Светослав Витков и Иван Велков, издигнати от Инициативен комитет.
№ 2 – Веселин Марешки и Петър Петров, издигнати от Инициативен комитет.
№ 3 – Велизар Енчев и Биляна Грънчарова, издигнати от ПП “Движение за радикална промяна българската пролет“.
№ 4 – Пламен Орешарски и Данаил Папазов, независими кандидати.
№ 5 – Жорж Ганчев и Кольо Парамов, издигнати от ПП “Християн-социален съюз” .
№ 6 – Диана Димитрова и Габриел Герасимов, независими кандидати.
№ 7 – Трайчо Трайков и Съби Събев, издигнати от Реформаторския блок.
№ 8 – Бисер Миланов и Красимир Настев, независими кандидати.
№ 9 – Владимир Кузов и Борислав Ноев, независими кандидати.
№ 10 – Александър Томов и Радослав Радославов, издигнати от ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“.
№ 11 – Йорданка Колева и Веселин Христов, издигнати от Инициативен комитет, представляван от Иван Иванов Стамболиев.
№ 12 – Татяна Дончева и Минчо Спасов, издигнати от КП “ПП Движение 21 – ПП НДСВ“.
№ 13 – Румен Радев и Илияна Йотова, издигнати от Инициативен комитет, представляван от Стефан Ламбов Данаилов, подкрепяни от БСП.
№ 14 – Господин Тончев и Андрей Андреев, издигнати от ПП “Българска демократична общност“.
№ 15 – Ивайло Калфин и Любомир Халачев, издигнати от КП “Калфин-президент“.
№ 16 – Камен Попов и Георги Неделчев, независими кандидати.
№ 17 – Цецка Цачева и Пламен Манушев, издигнати от ПП ГЕРБ.
№ 18 – Румен Гълъбинов и Веска Волева, издигнати от Инициативен комитет, представляван от Ивайло Пламенов Велинов.
№ 19 – Красимир Каракачанов и Явор Нотев, издигнати от КП “Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“.
№ 20 – Кемал Рамадан и Момчил Добрев, издигнати от ПП “Балканска демократична лига”.
№ 21 – Пламен Пасков и Светозар Съев, независими кандидати.
№ 22 – Димитър Маринов и Радослав Петров, издигнати от ПП “Българско национално обединение”.
№ 23 – Николай Банев и Сали Ибрям, независими кандидати.

Машина срещу слухове

Късно вечерта вчера, в социалните мрежи пропълзяха снимки на опашките пред първа инвестиционна банка. Хората, които публикуваха снимките, по-скоро имаха въпроси. Дали има проблеми с банката, дали трябва да се притесняват за спестяванията си. Съвършено естествени притеснения.

Днес пресцентърът на българската народна банка публикува съобщение, в което отхвърля всякакви спекулации срещу тезата, че банката е в лошо състояние. Последният параграф гласи:

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Сами разбирате, че този параграф е недопустим и сам по себе си, както и в контекст, поставя етикет “вярно” на опасенията, че Държавата е по-склонна да преследва и наказва свои граждани, отколкото истинските престъпници – онези, които се държат неадекватно и повече от година отказват да подадат оставка.

Не знам дали МВР, ДАНС, БНБ и “компетентните органи” са наясно как точно работи паниката. Паниката се предизвиква от въображаема или реална заплаха. Ами, МВР, ДАНС, БНБ, “компетентни органи”, вие сте в основата на несигурността, която изпитват хората в последните години. Първо бяхте добри и прекрасни, после решите да сте строги, после не знаехте какви да бъдете. Постоянно получавате забележки от различни институции (например ЕС) колко много грешни стъпки правите. От своя страна, вие излизате с най-(не)опитните си софисти в медиите и правите всичко възможно да опровергаете различните институции.

Днес МВР съобщават, че се разследва атака срещу банковата система. Министър Йовчев казва: “Тези, които се занимават с това ще си получат заслуженото”. Имам неприятното усещане, че това е още едно доказателство, че се работи в името на здравето на първа инвестиционна банка.

Преди няколко години през форума bg-mamma съвсем за малко мамите не успяха да фалират банката. Започна мощна реклама, а лице на тази реклама беше Димитър Бербатов. Тогава МВР, НСБОП (тогава нямаше ДАНС), БНБ и “компетентните органи” не направиха нищо. Нямаше официални, институционализирани заплахи.

Всичко това започва да ме тревожи все по-силно и по-силно. Не защото БНБ обясняваха, че корпоративна търговска банка няма никакви проблеми, а по-късно откриха, че има дупка, която трябва да се запълни с държавни средства. Тревожа се, защото вече нямам дори най-малка надежда, че ще изживея остатъка от живота си тук, без страх. Сега ме е страх. Вече не отговарям само за себе си, а не искам хората, за които съм отговорен да живеят или да бъдат възпитани в страх. Доколкото зависи от мен, ще направя всичко възможно да защитя (колко странно е да пишеш “защитя” на български, а не на английски@) близките си и ще направя всичко възможно да живеят относително спокойно. Осигуряването на спокойствие и изолиране от страха, разбира се, вече намериха първата си жертва в корените и здравината на зъбите ми.

Не съм сигурен, че някой би могъл да живее относително спокойно в среда, която е облъчвана мощно от тъпота, глупост и “компетентни органи”. Успявам да отблъсна мислите за живот в чужбина. Насила, но успявам. Просто вече се тревожа от силата, с която Машината успява да пречупи все повече и повече хора.

P.S. Аз също попитах няколко близки дали имат спестявания в първа инвестиционна. Един имаше. Вече беше звънял на Банката, оттам му бяха казали да изчака официално становище.

Стихотворение за вожда

Вижте изрезката.

Магдалена Димитрова, facebook.

Магдалена Димитрова, facebook.

Баба ми е била детска учителка. Когато бях малък ми разказваше и рецитираше с пламък в очите едно стихотворение за чичко Сталин. Разказваше ми и как Фидел Кастро бил даван за пример на дечицата. Това, което е разказвала на дечицата, знаете, било е пропаганда. Някой ден и аз като баба ми ще разказвам на Арлина за прелестните ръководители, ще рецитирам с пламък в очите стихотворението на Магдалена Димитрова.

Не мисля, че е лошо да има хора, които да са фанатици. Аз съм фанатик. Постоянно говоря и откривам нови светове във филмите на Кубрик и Бергман, в музиката на Флойд, в писането на Стайнбек, Керуак, Булгаков. Хората си имат кумири. Уви, някои кумири са прости просто самовлюбени пожарникари, които обичат Карл Май.

Тъмен сарказъм

ТРИДЕСЕТ И ВТОРО ЗАСЕДАНИЕ София, сряда, 4 септември 2013 г. Открито в 9,02 ч.

ТРИДЕСЕТ И ВТОРО ЗАСЕДАНИЕ
София, сряда, 4 септември 2013 г.
Открито в 9,02 ч.

Това е извадка от стенограмата на пленарно заседание, което се проведе на 04.09.2013, за което беше организирано голямото посрещане. Заседанието се провежда пет дни след неповторимото събитие Roger Waters The Wall Live, за което все още отлагам написането на текст.

Думите “тъмен сарказъм” са невероятна и неделима част от легендарната (и най-популярна за Pink Floyd) песен Another brick in the wall (part 2). Изразът “тъмен сарказъм” излиза от устата на Волен Сидеров, за когото трябва да се знае, че е опасен. Освен опасен, разбрахме, че Волен Сидеров е опортюнист, който е готов да направи огромни компромиси с идеологията, която прокламира, стига това да му помогне да остане част от защитените с имунитет парламентаристи.

Слагам този пасаж от стенограмата (разбира се, можете да я намерите в оригинал тук), защото Волен Сидеров доказва ежедневно, че е просто още една тухла от стената, която ще се сгромоляса. Мощно.

Оставка!