Category Archives: Зад стената

Всички неприятности са добре скрити зад стени от лъжи, затваряне на очи и манипулации. Шизофрениите, всичко радостно, всичко добро…всичко, което няма място и не помага да се поддържа статуквото, се намира зад стени.

Тишина

В последните пет-шест години тотално се изолирах от публикуване на каквото и да било. Права го много рядко.

Причината за това са:

  • повечето хора са идиоти
  • на никого не му пука какво мислиш
  • по-добре е да се концентрираш върху това, в което си добър, отколкото в това, което не си

В социалната мрежа успях да оптимизирам потока на информация по такъв начин, че почти не ми излиза излишна информация. Там само препубликувам статии свързани с кино или книги.

Същото направих и с RSS абонаментите ми, макар никой вече да не се интересува от RSS.

Чудя се този уебсайт, който претърпя много метаморфози…за какво изобщо съществува. Влизам понякога, колкото да обновя нещо.

Понеже никой не чете съдържанието му, обаче, имам невероятната възможност да започна да пиша каквито си искам тъпотии.

Машина срещу слухове

Късно вечерта вчера, в социалните мрежи пропълзяха снимки на опашките пред първа инвестиционна банка. Хората, които публикуваха снимките, по-скоро имаха въпроси. Дали има проблеми с банката, дали трябва да се притесняват за спестяванията си. Съвършено естествени притеснения.

Днес пресцентърът на българската народна банка публикува съобщение, в което отхвърля всякакви спекулации срещу тезата, че банката е в лошо състояние. Последният параграф гласи:

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Сами разбирате, че този параграф е недопустим и сам по себе си, както и в контекст, поставя етикет “вярно” на опасенията, че Държавата е по-склонна да преследва и наказва свои граждани, отколкото истинските престъпници – онези, които се държат неадекватно и повече от година отказват да подадат оставка.

Не знам дали МВР, ДАНС, БНБ и “компетентните органи” са наясно как точно работи паниката. Паниката се предизвиква от въображаема или реална заплаха. Ами, МВР, ДАНС, БНБ, “компетентни органи”, вие сте в основата на несигурността, която изпитват хората в последните години. Първо бяхте добри и прекрасни, после решите да сте строги, после не знаехте какви да бъдете. Постоянно получавате забележки от различни институции (например ЕС) колко много грешни стъпки правите. От своя страна, вие излизате с най-(не)опитните си софисти в медиите и правите всичко възможно да опровергаете различните институции.

Днес МВР съобщават, че се разследва атака срещу банковата система. Министър Йовчев казва: “Тези, които се занимават с това ще си получат заслуженото”. Имам неприятното усещане, че това е още едно доказателство, че се работи в името на здравето на първа инвестиционна банка.

Преди няколко години през форума bg-mamma съвсем за малко мамите не успяха да фалират банката. Започна мощна реклама, а лице на тази реклама беше Димитър Бербатов. Тогава МВР, НСБОП (тогава нямаше ДАНС), БНБ и “компетентните органи” не направиха нищо. Нямаше официални, институционализирани заплахи.

Всичко това започва да ме тревожи все по-силно и по-силно. Не защото БНБ обясняваха, че корпоративна търговска банка няма никакви проблеми, а по-късно откриха, че има дупка, която трябва да се запълни с държавни средства. Тревожа се, защото вече нямам дори най-малка надежда, че ще изживея остатъка от живота си тук, без страх. Сега ме е страх. Вече не отговарям само за себе си, а не искам хората, за които съм отговорен да живеят или да бъдат възпитани в страх. Доколкото зависи от мен, ще направя всичко възможно да защитя (колко странно е да пишеш “защитя” на български, а не на английски@) близките си и ще направя всичко възможно да живеят относително спокойно. Осигуряването на спокойствие и изолиране от страха, разбира се, вече намериха първата си жертва в корените и здравината на зъбите ми.

Не съм сигурен, че някой би могъл да живее относително спокойно в среда, която е облъчвана мощно от тъпота, глупост и “компетентни органи”. Успявам да отблъсна мислите за живот в чужбина. Насила, но успявам. Просто вече се тревожа от силата, с която Машината успява да пречупи все повече и повече хора.

P.S. Аз също попитах няколко близки дали имат спестявания в първа инвестиционна. Един имаше. Вече беше звънял на Банката, оттам му бяха казали да изчака официално становище.